Statens Bostadsomvandling AB

Grums berättar

”Våra äldre lämnar sina hus och fler från kranskommunerna flyttar in. Lägenheterna är efterfrågade,
det är ett lågt vakanstal och området eftertraktat. Det är en jättebra lösning när vi inte har det kapitalet som krävs för att göra en sådan ombyggnation själv.” Kommunalråd Grums



Två befintliga fastighet blev 59 moderna lägenheter 

I Grums har Statens bostadsomvandling omvandlat två befintliga fastigheter till moderna tillgänglighetsanpassade lägenheter för äldre. Möte kommunens företrädare och VD:n på bostadsbolaget och hör om deras erfarenheter. Vi har också träffat seniorerer som fortfarande bor där sedan invigningen. Men också de som har flyttat in efter hand. 

Det sociala sammanhanget lockar äldre

En kommun. Två underutnyttjade fastigheter. Många äldre som längtade efter ett nytt eget boende. Grums har genomfört två samarbetsprojekt med Statens bostadsomvandling.
Det första blev klart 2012. Det andra 2016. Vilken skillnad gör 59 tillgänglighetsanpassade attraktiva moderna lägenheter för en ort över tid?
   
– Våra äldre lämnar sina hus och fler från kranskommunerna flyttar in. Lägenheterna är efterfrågade, det är ett lågt vakanstal och området eftertraktat. Det är en jättebra lösning när vi inte har det kapitalet som krävs för att göra en sådan ombyggnation själv, säger Malin Hagström kommunalråd.

– När jag fick reda på att de skulle bygga ett boende för äldre så anmälde jag mig direkt, berättar Annie Johansson, en av hyresgästerna.

– Det är jättefint på Ekgatan och flyter på väldigt bra. Lägenheterna är väldigt populära. När det blir tomt, så hyrs de ut fort, säger Henrik Westlund, VD på Grumsbostäder.

Modernt boende med social gemenskap

Statens bostadsomvandling har finansierat hela ombyggnationen. Lägenheterna är moderna, husen är tillgängliga, det är enkelt att gå inomhus med rullator och det finns hissar. Dörrarna är breda, trösklarna är borttagna, tvättmaskiner och torktumlare finns i varje lägenhet.

 – Det kommer en tid där man får problem med trappor. Hemma i radhuset var det trappor till både tvättstugan och källaren. Vi tänkte att det vore bra att få ett sådant här boende när vi blir gamla, berättar Willy Nybaak, en av hyresgästerna.

KORT oM projektet

I Grums har vi omvandlat två flerbostadshus till 59 moderna lägenheter för äldre. Lösningen blev ett ombyggnadsprojekt som stod klart 2012 och innebar 39 attraktiva lägenheter för människor 70 år och äldre. Det första bostadsprojektet slog så väl ut att det resulterade i ytterligare ett projekt. Det var en fastighet i vinkel med det första. Det andra huset stod färdigt 2016 och innebar 20 nya moderna lägenheter.Den här gången med en mindre tillbyggnad för att optimera planlösning och uthyrning. De två fastigheterna på Ekgatan ligger i tätorten med närhet till service, badhus och grönområden. Det är enkelt att gå inomhus med rullator och det finns hissar. Dörrarna är breda, trösklarna är borta, tvättmaskin och torktumlare finns i varje lägenhet. Parkering finns i kvarteret. Alla hyresgäster får använda en stor gemensamhetslokal, som är väldigt uppskattad. 

Gemensamhetslokalen

Alla hyresgäster får använda en stor gemensamhetslokal, som är väldigt uppskattat hos de boende.

– Jag uppskattar att det ordnas aktiviteter, även om jag inte är med på allt. På sommaren brukar jag vara nere vid båthamnen. Jag har en egen båt. Dit cyklar jag på tjugo minuter en kvart, berättar Jan Eriksen, hyresgäst.

– Många gillar att de får en gemenskapskänsla. Seniorerna är ju ofta fortfarande pigga när de flyttar in. De kör frukost och jympa, säger Henrik Westlund, VD på Grumsbostäder.

Centralt med närhet till det viktigaste

De två fastigheterna på Ekgatan ligger i tätorten med närhet till service, badhus och grönområden. Det centrala läget gör att äldre personer kan delta i samhällslivet på ett enklare sätt.

– Jag bodde ensam i ett hus med två våningar, trappor och källare. Det här passar mig bättre eftersom jag inte kör bil. Tidigare har min man skjutsat mig när vi skulle handla. När man blir äldre så blir det ett problem och då är det en fördel att bo mer centralt”, säger Elisabeth Nordström, hyresgäst.

– Det är nära till allt. Fyra minuter till vårdcentralen. Ica är en kvart bort. Badhuset ser jag från fönstret, berättar Jan Eriksen, hyresgäst.

Seniorer vill ha en smidigare vardag

På en mindre ort gör det skillnad med 59 nya lägenheter på den lokala bostadsmarknaden. Satsningar på att skapa fler attraktiva bostäder för äldre personer gör att det startas lokala flyttkedjor. I Grums är de två omvandlade fastigheterna på Ekgatan för 70+.


– Vi införde en egen bostadskö för 70+ 2022. Det går att stå i kö och samla poäng innan du fyller 70 och när du är 70 får du plats i själva kön. Idag har vi normal omsättning på cirka 20 procent, säger Henrik Westlund, VD på Grumsbostäder.

– Det var min dotter som snabbt fattade beslutet att anmäla mig till ett 70+ boende. Det dröjde inte länge innan det fanns ett ledigt boende. Jag har inte bott här ett år ännu, men jag är jättenöjd, säger Elisabeth Nordström.

– Många äldre sitter fast i sina hus! De vill ha enklare bostäder, men det finns få hyreshus med hiss. Det är ju vår stora utmaning i kommunen, säger Malin Hagström, kommunalråd.

Vi har samlat berättelser från fler seniorers upplevelse på sidan Nöjda seniorer berättar. De delar med sig om bakgrunden till flytten, hur de fattade beslut om ekonomin och närhet till service och vilka vinster de upplever att de har gjort i den smidigare vardag det innebär att flytta till ett modernt boende (öppna länken och möt seniorerna i olika kommuner). 

Hyresgäst, Grums

"Jag flyttade hit i juli 2012. Det bästa med 
boendet är det sociala. Vi är som en stor familj som samlas inne i lokalen. Vi fikar på måndagar, spelar yatzy på onsdagar. Varje torsdag tar
vi en promenad och på sommaren sitter vi ute och dricker kaffe.”

Hyresgäst, Grums

"Jag flyttade in för ett år sedan. Det ligger mer centralt och här kan jag träffa folk. I veckan ska vi äta nävgröt och jag har aldrig ätit det förut.
Det ska jag bli spännande och det ska jag testa.”

Hyresgäst, Grums

“Det är nära till allt. Fyra minuter till vårdcentralen. Ica är en kvart bort. Badhuset ser jag från fönstret. På sommaren brukar jag vara nere vid båthamnen. Dit cyklar jag på tjugo minuter en kvart. Jag äger själv en Winga 25."