Statens bostadsomvandling AB

Nöjda seniorer berättar

Fyra hyresgäster berättar om att flytta för ökad livskvalitet

Monica, 85
Hyresgäst Hedemora

"Det är enklare att bo så här. Mindre att städa och jag slipper skotta snö"
I Hedemora har Sbo:s investeringar skapat värden för kommunens seniorer. Samarbetet mellan kommunen och Sbo har bidragit till två totalrenoverade flerbostadshus med totalt tolv tillgänglighetsanpassade lägenheter. De tillgängliga och moderna lägenheterna underlättar i vardagslivet för seniorerna, som kan flytta från husen de inte längre orkar sköta om.

"Det är enklare att bo så här. Mindre att städa. Mindre ansvar och jag slipper skotta snö! Häromdagen gick jag och köpte mig ett pussel. Det har jag inte gjort sedan barnen var små. Och när jag pratar med grannar, så verkar alla trivas väldigt bra", säger Monica, en av de nya hyresgästerna i fastigheten.

Monica tog tidigt beslutet att lämna det gamla kedjehuset på 135 kvm med trädgård, för att flytta in i det renoverade boendet.

"Jag orkade inte ta hand om alltihop i huset. Man orkar inte lika mycket när man blir 80. Allt som var roligt blir en börda. Det blir också en ekonomisk fråga, det är ju ganska stora utgifter om något väl går sönder. Bättre att ha lite pengar på banken och slippa oroa sig", berättar Monica.

Stig, 74
Hyresgäst Hedemora

"Jag kan bara åka iväg till stugan, utan att oroa mig för något"
I orten Hedemora var två 1940-talshus på väg att rivas innan kommunen fick höra talas om Sbo:s arbete. Nu har husen totalrenoverats och gjorts om till tolv tillgänglighetsanpassade lägenheter. Nya hissar har installerats, lägenheterna har fått balkonger och det finns tillgång till både gästlägenhet och gemensamhetslokal.

"Allt är lätt. Jag slipper flytta dammsugarsladden, den räcker runt i hela lägenheten. Nya grejer i badrum, inget krångel med varmvatten eller jordvärme. Jag kan bara åka iväg till stugan, utan att oroa mig för något. Jag har också en gammal kompis som har flyttat in i här, så nu är vi grannar", berättar Stig, en av de nya hyresgästerna.

Samtidigt som de tolv lägenheterna hyrdes ut på bara en dag, frigjordes också flera villor runtom i Hedemora. Redan nu har sju villor bytt ägare när nya flyttkedjor skapas. Stig var en av dem som flyttade från sitt hus, cirka fem kilometer söder om Hedemora. När det började bli för mycket jobb med det gamla huset bestämde han sig för att leta upp andra alternativ.

"Jag började planera för framtiden inför att bli gammal. Så att det ska bli bra i ålderdomen. Då började jag titta i hela Hedemora. Jag ville gärna ha en hyreslägenhet, inte binda mig på en insats igen. Det fanns inget, men så kom det här. Rätt läge, modernt, nytt, fräscht och fint. Lugnt och tyst, knappt att man hör grannarna", säger Stig.

Britt, 71
Hyresgäst Smedjebacken

"Vi grannar pratar väldigt ofta med varandra"

Förbättrad tillgänglighet, nya hissar, rimliga hyror, gemensamhetslokal och platser som underlättar spontana möten uppskattas av seniorerna och tillför mervärde till kvarteret som lokalt fått namnet Solhöjden. I Smedjebacken har Sbo och kommunen byggt om ett tidigare omodernt och slitet boende. Resultatet blev 26 totalrenoverade lägenheter, där de flesta består av 2 rum och kök med 65 kvm.

"Vi grannar pratar väldigt ofta med varandra. Vi ska snart planera att träffas för dem som vill. Ha ett knytkalas och bara umgås", berättar hyresgästen Britt.

Kvarteret ligger bra till centralt med närhet till ett befintligt grönområde. Förutom det fördelaktiga läget är platser för gemenskap även viktiga för hyresgästernas trygghet och trivsel.  

"Det finns en grannsamverkan. För min mans del, känner han sig väldigt trygg när han är borta och arbetar. Det finns säkerhetsdörrar och allting. Är det någonting, ja då kan han alltid ringa någon", säger Britt. 

Beth, 77
Hyresgäst Smedjebacken

"Nu fick jag en marklägenhet där det är lättare för oss att gå ut"

I Smedjebacken har en tidigare underutnyttjad och omodern fastighet de senaste åren byggts om till ett seniorboende. Hyresgästerna, som kommer från olika håll i Sverige, är nöjda med gemenskapen som uppstått i det nya kvarteret som lokalt kallas Solhöjden. 


"Jag trivs jättebra. Jag bodde tidigare i Sölvesborg på andra våningen i en vanlig tvåa. Eftersom jag börjar bli äldre, men också har hund, ville jag ha något annat. Något som passar oss båda bättre. Nu fick jag en marklägenhet där det är lättare för oss att gå ut", berättar Beth, som numera är hyresgäst i fastigheten.

När Beth fick höra talas om det nya boendet som snart skulle stå klart, var hon inte sen med att anmäla sitt intresse. Hon bestämde sig för att lämna Blekinge och flytta till Smedjebacken. Och har inte ångrat beslutet sedan dess.

"Jag har haft mina morföräldrar boendes här och har varit mycket i Smedjebacken tidigare. Det var en trygghet", berättar Beth.

Beth berättar att även hon ser fram emot att lära känna grannarna ännu bättre. 

"Träffarna har inte riktigt kommit igång. Det skulle vara väldigt roligt om det blir någonting här varje vecka. Det skulle vara pricket över i:et för oss här i Smedjebacken", avslutar Beth. 

Elisabeth, 84
Hyresgäst Grums


"Jag ville inte bo ensam i ett hus med två våningar och källare"

I Grums har en tidigare underutnyttjad och omodern fastighet omvandlats till ett omtyckt seniorboende. Det första omvandlingsprojektet slog så väl ut att kommunen tillsammans med Statens bostadsomvandling beslutade sig för att bygga om ännu ett hus bredvid det första boendet. Nu finns det totalt 59 tillgänglighetsanpassade lägenheter som underlättar i vardagslivet för seniorerna, som kan flytta från husen de inte längre orkar sköta om.


“När min man gick bort ville jag inte bo ensam i ett hus med två våningar, trappor och källare. Det här passar mig bättre eftersom jag inte kör bil. Tidigare har min man skjutsat mig när vi skulle handla. Så länge jag var alert och kunde cykla var det okej, då kunde jag förflytta mig och göra saker. När man blir äldre så blir det ett problem och då är det en fördel att bo mer centralt”, säger Elisabeth, en av de nya hyresgästerna i fastigheten.

Samtidigt som seniorer hittar ett anpassat boende att flytta till, blir de tidigare boendena tillgängliga för nya familjer. Rotation uppstår när nya flyttkedjor skapas. Elisabeth var en dem som flyttade från sin villa, någon kilometer bort från Ekgatan.

“Det var min dotter som snabbt fattade beslutet att anmäla mig till ett 70+ boende. Det dröjde inte länge innan det fanns ett ledigt boende som jag tackade ja till. Jag har inte bott här ett år ännu, men jag är jättenöjd”, säger Elisabeth.

Annie, 84
Hyresgäst Grums

"Vi är som en stor familj som samlas inne i lokalen"

I Grums har två fastigheter på Ekgatan omvandlats till moderna lägenheter för äldre. Flera av seniorerna har bott här sedan start, och fler har flyttat in under årens gång. De äldre uppskattar den förbättrade tillgängligheten och det centrala läget med närhet till service, handel och grönområden.

“Jag flyttade hit i juli 2012. När jag fick reda på att de skulle bygga ett boende för äldre så anmälde jag mig direkt”, berättar Annie, en av hyresgästerna.

Förutom det fördelaktiga läget är platser för gemenskap viktiga för hyresgästernas trygghet och trivsel. I huset på Ekgatan 6 finns en stor gemensamhetslokal där det anordnas aktiviteter flera dagar i veckan. Här kan seniorerna träffas, dricka kaffe och lägga pussel. Det är en plats som underlättar för spontana möten.

“Det bästa med boendet är det sociala. Vi är som en stor familj som samlas inne i lokalen. Vi fikar på måndagar, spelar yatzy på onsdagar. Varje torsdag tar vi en promenad och på sommaren sitter vi ute och dricker kaffe”, säger Annie.