Statens Bostadsomvandling AB

Hultsfred berättar

"Vi har absolut uppnått våra mål. Omsättningen av villor och bostäder har ökat.
Vi ser en tydlig effekt på flyttkedjorna." Kommunchef Hultsfred



Två skolbyggnader blev 27 nya bostadslägenheter i Hultsfreds kommun

Lars Rönnlund, kommunchef i Hultsfred berättar om projektet

Ett nära samarbete

Vi ville få igång en omsättning på villor på marknaden. Att få ut fler bostäder, utan att göra en egen investering. Men man måste våga göra satsningen. Vi tar alltid en risk när vi har skrivit på ett kontrakt. Blir inte fastigheten full, så står vi där med kostnader.
   

Vi började med ett låst läge. Ingen vill bygga, ingen vill flytta

När vi började samarbetet med Sbo fanns det inget tryck på att bygga. Ingen ville flytta, ingen ville lämna sin villa. Vi satt fast och inledde ett omvandlingsprojekt med Sbo. Sen kom också asylkrisen. Allt lossnade och vi tittade också på att producera egna boenden med sjönära läge. Vi trodde att vi byggde det sista nya 2013, men det har visat sig vara det första i en lång rad med investeringar. Det har verkligen vänt.

Sbo pratar om omvandling. Det är ett väldigt bra begrepp. Det beskriver det som den kommersiella marknaden inte tar ansvar för. När det inte finns någon lönsamhet, gör inte det privata några investeringar. Så är det bara. Då måste någon annan gå in om det ska ta fart. I vårt fall var det en lyckad satsning med Sbo som fick det att lossna. 

Målet var att få igång en omsättning på bostadsmarknaden

Samarbetet med Sbo innebär att kommunen inte behöver låna något eget kapital till investeringarna. Det är lättare att få ett politiskt beslut, när inte kommunen behöver stå för hela risken direkt. Vi har absolut uppnått våra mål för både boende och personal i samband med att vi byggde om den gamla skolan, där blev det många speciallösningar som skulle fungera med projektet. Omsättningen av villor och bostäder har ökat. Vi ser en tydlig effekt på flyttkedjorna. Nu finns det ett enormt behov. Räntorna är låga, så det går bra att låna till villa. Och när de äldre hittar bra alternativ till sina villor är de beredda att sälja. Tack vare det kan barnfamiljer flytta in. Mäklarna i trakten är jättenöjda. Husen går direkt. Vi har både inflyttning till kommunen samt interna flyttkedjor. Parallellt med omvandlingen som Sbo gjorde av de två gamla skolbyggnaderna fortsatte även vi som kommun att bygga.
Sammanfattning av projektet
I Hultsfreds kommun har två skolbyggnader byggts om. En av fastigheterna ligger vid torget i centrala Hultsfred, en tre våningsbyggnad från sekelskiftet utan hiss. Efter gemensamt programarbete byggdes huset om till nya 13 moderna bostadslägenheter med nya balkonger. Nya lägenheter inrättades även på vindsplanet. Den andra fastigheten ligger centralt i orten Virserum, en tidigare enplansskolbyggnad. Denna byggdes om till 14 nya bostadslägenheter, alla med egen uteplats. Båda fastigheterna har totalrenoverats vilket innebär nya planlösningar samt tillgänglighetsanpassning enligt dagens krav och hiss. Fastigheterna ligger på rätt plats med närhet till affär, vårdcentral och park. 

Arbetsmiljöfråga - positiva effekter för hemtjänsten

Hemtjänsten är alltid inkopplad när det kommer till att utforma seniorboenden. Vi har inte följt upp hemtjänsten specifikt efter att projektet genomfördes men generellt uppskattar de alla nysatsningar. Allt blir enklare i nya lokaler. 

Hyresgäst, Hultsfred

Jag har bott i hus i hela mitt liv. I princip. I det senaste huset bodde jag 42 år. Så jag var lite orolig inför flytten, att det skulle kännas instängt. Men jag har balkong med utsikt, och högt i tak, luft och ljust, så det känns inte inlåst. Jag hade kanske bott bra 10 år till i huset, men jag tror att det hade varit jobbigare att flytta då, runt 80. Nu är det lite som ett nytt liv istället, en nytändning mitt i stan. Det är många fördelar, nära till bad, att handla, järnvägsstationen. Det är nästan så att jag skulle kunna vara utan bilen.