Statens bostadsomvandling AB

Hedemora berättar
"Vi vill ju möta önskemålen som finns. Äldre ska kunna få flytta när de vill.
Min önskan är att det kommer att byggas mer på sikt."  Kommunchef Hedemora


Två gamla flerbostadshus blev istället
12 attraktiva lägenheter

Efter invigningen hösten 2020 fick tolv hushåll över 65+ i Hedemora flytta in i ett av få hus med hiss på orten. Här kan du möta företrädare för Hedemora kommun och bostadsbolaget. Även seniorer som har flyttat in delar sin berättelse om varför de har valt att flytta.  

Få hus med hiss i Hedemora

I Hedemora gjorde kommunen tidigt en inventering av fastigheter och fick fram att det finns många över 80 år som var ensamstående i sina villor. Efter det genomförde de en enkät som visade att efterfrågan på moderna tillgänglighetsanpassade lägenheter i en fastighet med hiss var stor. Kommunen förde också en dialog med pensionärsorganisationerna som bekräftade behovet.

- Det fanns väldigt få tillgängliga lägenheter i Hedemora. Nu fick vi 12 stycken med tillgång till hiss. Det finns få hus med hiss överlag här på orten, berättade Annika Strand, kommunchef i Hedemora ett år inför att fastigheterna invigdes.

- Vi hade inte gjort den här satsningen utan Sbo. Kanske om många år. Vi har stora behov i vår kommun. Det behöver byggas mer. Men det är många behovs som konkurrerar om resurserna, förklarade Annika om läget i Hedemora.

Reaktionerna under ombyggnadsperioden var positiva. Företrädare i kommunen fick veta och höra att människor var glada för att kommunen satsade på moderna lägenheter.

- Många seniorer är ju pigga och vill ha tillgängligheten för att kunna klara sig själv. Inte behöva tänka på allt som går sönder, snöskottning och annat som krävs när man har ett hus. Vi upplever att fler vill förbereda sig på sin ålderdom på ett annat sätt än tidigare, att det kan få vara mer bekvämt och tryggheten att bo nära andra, säger Annika Strand, kommunchef.

KORT OM projektet

I Hedemora har två gamla fler-bostadshus från 40-talet gjorts om. Det var tvåvåningshus utan hiss som ligger centralt i tätorten. De två fastigheterna har totalrenoverats vilket innebär nya planlösningar samt tillgänglighets-anpassning till dagens krav. Även hissar är installerade. Alla lägenheter har nya balkonger. Hyresgästerna har tillgång till gästlägenhet och gemensamhetslokal. Det behövdes inte göras några större åtgärder i den yttre miljön. Fastigheten ligger redan på rätt plats med närhet till affär, vårdcentral och park. 

Stort behov bland äldre

Intervju med Hedemorabostäder från början av 2021, alltså strax efter att fastigheterna invigdes.

- Det fanns ett stort behov av den här typen av bostäder här i Hedemora. Jag kunde hyra ut alla tolv lägenheter på en och samma dag. Det var ju helt klart många äldre som satt i sina villor runt om i Hedemora och väntade på att få flytta in i något nytt. De nya hyresgästerna trivs väldigt bra. Lägenheterna är ljusa och trevliga. Ligger bra till, centralt och nära till affärer. Någon vill ha närheten till kyrkogården också, för att pyssla om nära och kära, säger Gun-Britt Janbjer, uthyrare på Hedemorabostäder.
- Sju villor i Hedemora har bytt ägare. En hyresgäst kom från vårt eget bestånd och någon kom från bostadsrätt också. Det är en stor nytta för Hedemorabostäder. Före ombyggnaden var lägenheterna i fastigheten i dåligt skick. Det var bra läge och tajming att vi inledde samarbetet med Sbo. Vi har haft en enorm tur. Fler är intresserade om det blir någon lägenhet ledig i området. Alla vågar inte vara den som provar att flytta först, in i något nytt. Men nu när de hör hur bra de trivs, de som har flyttat in, då hör flera av sig till oss, säger Gun-Britt Janbjer.

Politiker vittnar om positiva tongångar

Intervju från början av 2020. Stefan Norberg, kommunstyrelsens ordförande, ett halvår innan invigningen.
Varför valde ni att samarbeta med Sbo?

- Vi var på väg att riva husen när vi fick nys om vad Sbo kunde och gjorde. Det passade oss perfekt att inleda ett samarbete. Det är ju på sitt sätt kul att kunna ha kvar
40-talshus, att få behålla tidsepoken. 

Vilken nytta har det för er?

- Det gör stor nytta att få hjälp med renoveringen och att få till bostäder som är tillgänglighetsanpassade för äldre. På orten har det varit positiva tongångar kring projektet. Efterfrågan är stor. I princip är alla redan uthyrda. Jag har inte hört något negativt i reaktionerna som vi har fått. I Hedemora har vi inte byggt något på jättelänge. Det kommunala bostadsbolaget gjorde precis klart det första nya huset sedan 90-talet.

Flyttkedjor som skapas, inflyttning och rotation på bostadsmarknaden – vilka är era mål?

- Det är otroligt positivt att vi får vara med. Vi hoppas helt klart på en ökad rotation på bostadsmarknaden. Det är det som är huvudsyftet. Att få till rotationen och att få loss fler villor på marknaden. Vi har många äldre som är ensamstående och sitter ensamma i villor. Det är precis det vi vill åt. Villorna är ju det som familjerna vill ha.

Hyresgäst, Hedemora

"Jag började planera för framtiden inför att bli gammal. Så att det ska bli bra i ålderdomen. Då började jag titta i hela Hedemora. Jag ville gärna ha en hyreslägenhet, inte binda mig på en insats igen. Det fanns inget, men så kom det här. Rätt läge, modernt, nytt, fräscht och fint. Lugnt och tyst, knappt att man hör grannarna."

Hyresgäst, Hedemora

"Det är enklare att bo så här.
Mindre att städa. Mindre ansvar och jag slipper skotta snö! Häromdagen gick jag och köpte mig ett pussel. Det har jag inte gjort sedan barnen var små. Och när jag pratar med grannar, så verkar alla trivas väldigt bra."

Hyresgäst, Hedemora

"Allt är lätt. Jag slipper flytta dammsugarsladden, den räcker runt i hela lägenheten. Nya grejer i badrum, inget krångel med varm-vatten eller jordvärme. Jag kan bara åka iväg till stugan, utan att oroa mig för något. Jag har också en gammal kompis som har flyttat in i här, så nu är vi grannar."